O društvu

Untitled 2

Dobrovoljno Vatrogasno Društvo Sv. Ivan Zelina osnovano je 01. rujna 1875. godine.

Na osnivačkoj skupštini je izabran prvi predsjednik društva, Stjepan pl. Pažić, prvi zapovjednik, Franjo Antolković, te je odlučeno da će društvom upravljati Glavna skupština, Upravljajući odbor i Vrhovni vođa Društva, a tako je ostalo i do današnjih dana.

Već od samih početaka, Društvo je vrlo aktivno u vatrogastvu Hrvatske, ali i u društvenom životu grada Sv. Ivan Zelina. 1888. godine kupljena je prva prijenosna štrcaljka, 1892. prva prijevozna štrcaljka na konjsku zapregu iz Budimpešte. 1892. Je održan prvi otvoreni vatrogasni tečaj pod vodstvom Mirka Kolarića, a 1893. Društvo je stupilo u članstvo „Hrvatsko – slavonske vatrogasne zajednice“.

1891. godine osniva se i „Vatrogasni tamburaški zbor“, jedan od prvih i rijetkih u Hrvatskoj, a 1904. i Puhački orkestar. Prvi vatrogasni barjak Društvo je dobilo 1903. godine od „kume“, grofice Louise pl. Mixich. Taj je barjak sačuvan i danas izložen u prostorima Društva, kao jedan od najstarijih i najočuvanijih vatrogasnih barjaka Republike Hrvatske, te europskog  vatrogastva uopće. Prvo vatrogasno spremište pod nazivom „Gasilana“ izgrađeno je 1897. godine u Vatrogasnoj ulici u Sv. Ivan Zelini. Prvo motorna štrcaljka marke „DKW“ sa opremom nabavljena je 1944. godine, a prvo navalno vatrogasno vozilo marke „Magirus“ 1950. godine.

Društvo je danas vrlo aktivno u protupožarnoj djelatnosti, te sa DVD-om Blaževdol funkcionira kao centralna postrojba na području grada. Operativci provedu i do 1000 sati dobrovoljnog rada, na velikom broju intervencija tokom godine.

Osim svojom osnovnom zadaćom društvo Društvo se bavi i ostalim društvenim i humanitarnim aktivnostima na području grada, te sportskim aktivnostima unutar natjecateljskog dijela hrvatskog vatrogastva. Također smo ostvarili i mnogobrojne veze i prijateljske odnose sa društvima iz Hrvatske i inozemstva. Kroz te aktivnosti Društvo je stekla status velikog dobročinitelja i jakog sportskog natjecatelja. Taj status je i potvrđen mnogo puta  raznim nagradama i plaketama, ali najvažnije i odnosom građana Sv. Ivan Zeline prema samom Društvu.

Danas nam je cilj promicanje dobrovoljnog vatrogastva i našega grada u Hrvatskoj ali i šire, poticanje mladih i djece na humanitarni rad u vatrogastvu, poticanje sportskog natjecateljskog duha, a najvažnije, pomaganje građanima kada im je naša pomoć najpotrebnija. Sve to radimo iz prostorija Vatrogasnog centra Sv. Ivan Zelina, sagrađenog i završenog 1991. godine, koji je od nedavno i u vlasništvu DVD-a Sv. Ivan Zelina.