Ponedjeljak, 06 Lipanj 2011 12:29

Stručni put u Austriju

Pedeset članova Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije,a među njima i tri člana DVD-a Sv. Ivan Zelina, 21. i 22. listopada proveli su na stručnom putu u Austriji. Na poziv tvrtke Mi Star d.o.o. iz Zagreba organiziran je put s ciljem posjeta tvornici Rosenbauer u Linzu.

Prvoga dana, nakon smještaja u hotelu, krenuli smo prema tvornici Rosenbauer koja se nalazi u mjestu Leonding pored Linza, jednoj od vodećih svjetskih proizvođača vatrogasne opreme i vatrogasnih vozila.     

Tamo su ih dočekali direktor tvrtke Mi Star d.o.o. g. Mario Starčić i Miro tarčić, te smo nakon uvodnog dijela u kojem smo bili upoznati sa osnovnim informacijama o načinu rada tvrtke, krenuli u obilazak tvornice. Kroz tvornicu nas je vodio g. Daniel Haginger, zamjenik generalnog direktora Rosenbauera za srednju i istočnu Europu. Domaćin nas je upoznao sa statističkim podacima proizvodnje vozila i pumpi, brojem radnika te politikom poslovanja same tvrtke. Također smo mogli vidjeti različitosti u izradi vatrogasnim vozila, ovisno o tržištu za koje se proizvode.

U popodnevnim satima, slijedio je posjet lokalnom dobrovoljnom društvu u mjestu Loending, gdje nas je dočekalo vodstvo društva. Nakon uvodnog govora i dobrodošlice, domaćini su nam pripremili tridesetminutnu video prezentaciju o povijesti i načinu rada njihovog društva. U gradu Leondingu djeluju 3 dobrovoljna vatrogasna društva: Leonding, Hart i Rufling, a društvo koje smo posjetili osnovano je 1876. godine. Nakon prezentacije, tajnik društva nam je govorio o konkretnim informacijama vezano uz najčešće intervencije, budžetu društva, članstvu, vozilima te je strpljivo odgovarao na sva naša pitanja.    

Drugoga jutra, autobusom smo krenuli prema mjestu Schlogen, iz kojega smo krenuli na vožnju brodom prema Linzu. Tijekom trosatne vožnje Dunavom, mogli smo pobliže vidjeti sve ljepote austrijskog krajolika. Nakon iskrcavanja u Linzu, slijedila je vožnja prema mjestu Sveti Florijan. Tamo se nalaze samostan i crkva Svetog Florijana, koji spadaju među najljepše barokne građevine u Austriji. Nedaleko od samostana i crkve, nalazi se i vatrogasni muzej St. Florian, osnovan 1847. godine, koji je bio i zadnje odredište našega stručnoga puta. U muzeju smo imali prilike vidjeti prekrasne povijesne eksponate vatrogasnih uniformi, kaciga, ljestvi i ostale vatrogasne opreme.

strucniput22